Saturday, March 28, 2009

My Thesis ( Part 2 )

Apakah ini???

tanah liat yg telah di dgn campur chemical


wow....bau tanah liat, x bley tahan wooo
BUsuk...huhu
x suka...x suka...
tapi nasib baik i ni tabah
hehe




Kopi susu??? teh susu??

Tambah ais...sure layan!!!
tipu je la...
ini lah hasil washing tanah tu..
called hydrometer
3 4 kali i buat trial n error b4 get the real ones
jenuh..jenuh...




the last one..
test yg i have to do ....
ATTERBERG
yg ni paling i suka
senang n simple
cam main masak2
teringat zaman kanak2...
sgt comel
hehe



Akhirnya...
Siap juga my laboratory
and now i have to make an analysis on the data
and i have to submit the final draft of my thesis report next Friday
hai...tension2..
Ya Allah...berikanlah kekuatan pd hamba-Mu ini



chaiyok2 Bear!!!





Friday, March 27, 2009

Api Oh api

sedang enak dibuai mimpi
tepat 2.30 pagi jumaat keliwon
Suddenly my housemates ketuk pintu bilik
Cik Epa yg bukak pintu tu
then i bgn dgn terpinga pinga
what's going on?
mereka kata ramai sgt org kt in front of cluster H
I lived in cluster J, so xda la jauh sgt
I can view clearly from the window of my kitchen
Mak aihh!!!
ramainya org kat bwh
apesal ramai2 ni, adaa org nk suicide ke?? buang baby???
Then dengar plak siren bomba
masuk la 1 jentera bomba
Ish!!!!
x lh jadi ni
nk tahu gak apakah sebenarnya yg telah terjadi
So we all pun trun la ke tempat kejADIAN dgn diketuai oleh Cik EPa
sebagai ketua reporter.. ( He..he..he..)
on the way nk p cluster H
deria hidung we all dpt menghidu sesuatu bau
eh!!! ada bau hangit la..
Suspen...suspen
Then tgk abg2 bomba masuk cluster H yg black out already
bila diorg keluar, bwk seorg perempuan, tp x bpe clear la pasal gelap
dlm suasana tgk havoc ni
bley plak perempuan tu bgn dgn penuh selamba
then buat2 kemaskan baju yg dah ronyok tu
suma da pelik
n paling tak bley tahan tu
abg2 bomba p siram pokok yg ada kat sblah cluster H tu
LA....................
latihan kebakaran rupanye
kurang ajar kau JAna NIaga!!!!
kacau tidurku saja
mujur lah diri ini tiada lemah jantung
huhu
Anyway bagus gak perkara ini
at least we all alert
Tp takot gak...
yelah, yesterday i bru je abis event kat faculty
maunye x penat...
nasib baik x tido mati


p/s i'm worried if a real fire occured, people think it as a latihan kebakaran

Thursday, March 26, 2009

ALHAMDULILLAH....

Akhirnya usai sudah semuanya
hampir 8 minggu memendam pelbagai rasa
ini lah detik yang dinanti bersama
ALHAMDULILLAH
bukan nak mengata, bukan nak mencerca
sebab diri ini sendiri pun tidak sempurna
tapi hakikatnya
iklim bodoh sombong menyusahkan semua
betapa sifat hipokrit sgt mengjengkel kan jiwa
aarhh!!!!
persetankan itu semua
lu pk lu bagus sgt ke sendat hassan?
stop acting la
hape2 ntah...
Kenapa la ada species manusia mcm lu hah?
berlagak innocent, tp hati lu kotor
sesiapa yg buta hati je yg nampak lu tu baik
Nauzubillah!!!!




p/s semoga dijauhkan manusia yg cmtu dr diri ini, bikin tambah dosa i jek!!!!
benci!!

Friday, March 20, 2009

Sombong

"Sesungguhnya Allah itu tidak suka kepada orang yang sombong dengan perbuatannya, sombong dengan perkataannya." An-Nisa':36

Thesis Ku ( PART 1)


THE COMPARISON BETWEEN WET AND DRY SIEVING METHOD FOR PARTICLE SIZE ANALYSIS


Inilah tajuk thesis saya. Majoring in Geotechnical Engineering.
kenapa saya pilih geotech, bkn structure or hydro or highway n etc?
Sebab geotech agak sinonim dengan tanah
dan tanah mengingatkan saya tentang kematian dan asal kejadian manusia.
dr tanah kan?

Jom tgk apa yg saya buat



PRELIMINARY STAGE

Cari soil sample yob!!


Bkn senang nak senang. Nak tanah, kena la cedok tanah tu. tanah di atas adalah tanah liat.
lepas da dpt sample, i have to undergo my laboratory testing.
Boring sgt. kena buat testing sorang2.
Duduk kat Lab yg panas tu...huhu
Tapi nasib baik ada kwn2 yang rajin menjengah saya di lab.
terasa diri ini disayangi...(hikhik.Perasan la cik Bear)






Cik Epa yang rajin spot check saya. ( actually dia boring coz Uncle Jimi asyik cancel kelas memanjang)


Ahh!!saya x suka pic ini. saya kelihatan tidak comel .Bermain dgn tanah membuatkan diri saya menjadi selekeh, comot. saya gagal menjaga penampilan diri saya selama 8 weeks gara-gara thesis saya ini.Tapi xpe la,saya Redha...Nasib baik si dia tiada di sini. So si dia x nampak kecomotan diri ku ini. KECOMOTAN??? ui...rosak bahasa saya ni.huhu.


la....nk kena masuk dlm oven pulok???




Clay n Laterite....after crushed it with hammer. X tahan woo...berdebu abish!!



To be continued...














Thursday, March 19, 2009

La Tahzan







Apabila diuji,katakanlah…cukuplah bagiku Allah

Kita milik Allah & akan kembali padanya..ingatlah Allah,maka hati-hati akan menjadi tenang

cermin diri sendiri

Diplagiat dr blog org yg tidak dikenali
Tapi cm sama case jek..huhu

bila kita mula menyampah kat seseorang

pada pandangan kita
xpernah betul kan?
menyampah jek memanjang kan
tapi salah kita ke kalu kita menyampah kat seseorang??
kalu orang tu xmenyakitkan hati xkan la akan buat orang menyampah kan??
betul??
lebih baik mendiamkan diri
dari berkata2 perkataan yang akan mengundang
orang menyampah pada kita kan
kalu xmampu untuk bergaul dengan sesiapa baik laa menjauhkan diri
dari menyakitkan hati sendiri
cermin siapa kah diri kita
dimanakah kedudukan kita
jangan pandang siapa kita berkawan kalu xterlawan
kalu xterlawan kenapa perlu paksa diri untuk melawan
tidakkah rasa membodohkan diri?
mencari musuh secara senyap2?
membuatkan orang semakin menyampah?
kita bukan hebat
kita bukan bagus
tapi cuma tiada kesedaran dalam diri
selagi boleh mahu menjadi ketua semua
tapi kita xkan mampu dan xkan menguasai
sebab...
kita bukan berhak untuk menguasai
kita hanya insan biasa
xpunyai apa2 yang hebat..
cermin diri sendiri ye~~

Tuesday, March 17, 2009

Dont trust people easily!!

i have a story to share with u guys! Tentang betapa mahalnye harga sebuah kepercayaan . Kisah ini saya adaptasi dr seorang yg sgt rapat dgn saya . A story begin here....


Suatu hari Mr. C meet his friends yg da lama x jumpa. mereeka ini merupakan ex-UTM termasuk la Mr. C. But Mr. C xda la kamcing sgt dgn 2 org hamba Allah ni. just kenal g2 je time kat UTM. So di pendekkan cerita, suatu hari Mr. C dpt call dr salah seorang hamba Allah ni. Ajak jumpa..konon da lama sgt x jumpa, so cm reunion la.

After deal tarikh n tempat, so Mr. C ni pun p la jumpa those guys tu kat Coffea Bean at The Pavillion. Then they have a chit chat..n hot topic is they talk about a cars.after Mr. C bgtau what model of car he's drive, trus hamba2 Allah tu ajak p Genting. Konon diorg nak beli kereta cm kereta. n B4 that nk test drive dulu la. Siap tnye lg, Mr. C ni pakai keta ape skrg. Almaklum la, Mr. C da lama bekerja n a hot bachelor.wanted tau!!



Ini lah model kereta yg Mr. C pakai


Mereka offer Mr. C a cup of coffea n that hamba Allah yg p beli the beverages. Mengikut cerita Mr. C , it's take so long b4 that guys come back n bring a cup of coffee tu. But b4 that, Mr. C da cm pelik coz at the moment 2 org hamba Allah ni p beli air kat counter, salah seorg dr mereka ni, p amek bekas pil dr beg mereka. Mr. C x suspect yg bkn2, coz in his mind that guys nk mkn ubat kot. Lagipun it's not nice to bersangka buruk kat org kn?

Finally when 2 hamba Allah ni balik n bring that coffea, Mr. C tgk coffea tu da not hot at all n the colour was changed!! Mr C order a cup of BLACK coffea but then jd coffea susu. Memandangkan Hamba Allah tu yg nk belanja, so Mr. C x tnye byk la. after the chit chat, Mr. C pon nk balik. n he's start getting a bit of dizzy...

He goes to car park..after that he does not remember anything until...






HE GOT AN ACCIDENT!!





Accident tu happen in the middle of city n during a peak hour. Waktu org balik kerja, around 1800. Bumper hancur habes n Mr. C ni bernasib baik coz dia pakai safety belt if not...x tahu la. Malaikat jaga Mr. C. After the police report, Mr. C call la dua org Hamba Allah ni. dah accident kn, so mintak tolong kwn la. But then diorang langsung x jwb. n paling best, lepas try call byk kali, trus off handphone beb!


Mr. C suspect 2 org manusia tu da bg dia estacy maybe..n those guys maybe kerja dgn sindiket. Sampai skrg Mr. c try call, mmg da xda langsung that number. n Mr, C refer this case to his friend, a lawyer. that lawyer ckp, jgn wat police report coz nt da jd case lain. Kalau la Mr. C p naik Genting petang tu, dgn keadaannye yg da di beri estacy, rasanye maybe dia da xda lg. Coz comfirm 2 org hamba Allah tu da tolak dia masok gaung...huhuhu

Lpas je saya dgr this story dr Mr. C , I bear in mind, do not simply trust people easily. mesti berhati2. n jgn mudah ambil minuman dr org lain. it's better if we get it by ourselves. For a ladies, byk yg perlu kita jaga...manusia kat luar sana sentiasa menunggu waktu utk mengenakan sesiapa saja yg have a potential to be a victim. Sentiasa la berdoa, supaya kita di jauhkan dr manusia2 yg berhati durjana.

Friday, March 13, 2009

ish!!

grrrr!!!
geram sgt dgn wifi di Hostel
.it's been a week xdpt wifi.
teruk btol unisel ni...

Monday, March 09, 2009

Selamat menymbut Maulidur Rasul

Hari ini 9 March 2009, bersamaan 12 Rabiulawal 2030 Hijrah.
Pada tarikh ini Rasulallah telah diputerakann..
marilah kita mengingati baginda dgn byk kan berselawat...


Rasul Junjungan


Mari berselawat ke atas nabi
Berselawat ke atas rasul
Salallahu ala muhammad
Salallahu alai wasallam

Engkau bagaikan matahari
Menerangi seluruh alam
Engkau bagaikan bulan purnama
Menerangi kegelapan malam
Ya Rasulullah ya habiballah
Ya rasulullah ya habiballah
Salamun alaik

Berselawatlah keatas nabi
Moga hidup kita diberkati
Amalkan sunnah rasul junjungan
Moga kita mendapat syafaat

Rasulullah pernah bersabda
Ku diutus membawa rahmat
Juga membawa akhlak mulia
Contoh tauladan sebaik ummat

suatu petang di KL Sentral

kelmarin saya pergi b bersiar2 dgn En. Amar ke Subang Jaya.then tergerak plak nk naik komuter p KL sentral. so d pendek kan cerita, kami p menjamu selera kt Food court KL sentral.
after lunch, kami pun duduk kat situ sambil berbual ringan.

Then dtg seorang pakcik interrupted our conversation. maybe bkn pakcik, coz saya rasa boleh dipanggil atok.coz tgk kulit dia yg dimamah usia, i presume umur dia dlm 75 ++

Atok : Encik.saya ni nk mintak tolong dgn Encik. Mlm ni saya nk balik Ipoh

saya dan En. Amar terdiam tgk pakcik tu

En. Amar : Pakcik nak mintak tolong apa?
Atok : Saya ni hidup da serupa binatang encik. xleh nak mkn sembarangan. ni mknan pun sisa org bagi. saya cuma boleh minum oyor teh je.


En. Amar : pakcik, jemput duduk dulu. pakcik nak mintak tolong apa?

then pakcik tu pun bercerita la susur galur his life. saya dan En. Amar. Tapi u all pun fahamkan, kalo org tua bercerita, dia akan ulang percakapan dia. dari ape yg dia ckp dia dah dia ada seorang anak perempuan.tp anak dia x nak jaga dia.sedih saya dgr cerita pakcik ni. saya tahu dia x menipu. dia cakap dia x nak mencuri.that'y dia tebalkan muka mintak belas ikhsan org. Lagi pon kesian dia. ada sakit kencing manis. semua mknan ada je yg x boleh.

Agak lama juga pakcik tu bercerita. About half n hour. then saya belikan dia air mineral. pun pakcik tu kata x leh minum. saya tgk ayor teh dia tu cam da bape hari je..tersentuh hati saya. teringat pada ayah yg ada di rumah.


I'm speechless. tak tahu nk cakap apa. kenapa seorang anak tergamak biar ayahnye berkelana menghabiskan sisa usia dgn tak tahu arah tujuan. Walaupun mungkin ada silap seorang ayah yg membuat anak membenci, tapi kenapa biarkan ayah tu jd begitu. Patutnya dlm usia yg semakin senja, biarlah ayah itu duduk di samping anak2 dan cucu cicit. bagi la kegembiraan pd mereka... bkn membiarkan mereka berjalan sendirian di tgh2 kota. .


KASIH IBU MEMBAWA KE SYURGA
KASIH AYAH BERKORBAN JIWA



Ayah Dan Ibu

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

Thursday, March 05, 2009

exhausted day......

Hari ini Ir. Zaifuddin batalkan class C.M.P lg. t0day we're supp0sed t0 have our 1st quiz..tp p0stp0ned like usually. segala yg saya dah baca n hafal dlm kepala 0tak saya yg agak bergeliga ni (hehe...) almost expl0ded!!

eventhough i dont have any classes t0day, but its being such a busy busy busy day for me.
pagi2 lg saya dah terpacak dpn fakulti.uik!!bkn pg.kul 10..haha. then p bfast dgn cik epa kat cafe fakulti. hermm..mahal sungguh.nasi lemak kos0ng n teh o ais total up is RM 3.

"makcik. nk kaya pun jgn la mark up sgt..smpai bila2 pun makcik x kn kaya.kayap mungkin.pasal asik kena seranah dgn 0rg. " getus saya di dalam hati.hehe

kemudian saya p lab for belajar buat hydr0meter testing. tp t0day just calibrate je. itu pun makan masa beb!!dah la lab tu panas. mau basah ketiak saya.huhu

nasib baik king bijan sudi membantu. memandangkan sifu qit dah ajar bijan, dpt la si bijan ni menurunkan ilmu kpd saya.thank Bijan!!

seterusnye saya n cik epa p pulak meeting for our event that will be held 0n 26hb. memandangkan cik awe x dpt join, nak x nak, terpaksa la kami berdua p.s0 byk la perkara yg terbangkit. i'm b0red when talk about this event...at the first i'm so passioned about this event. excited. but lately...herm. maybe silent is the best explaination. that's indeed.

0h ya! saya kembali semula ke lab utk pr0ceed dry sieving 0n clay and laterite s0il. h0pefully saya dapat menyiapkan semua testing 0n my s0il sample next week...tak sabar rassanya nak habis belajar.


CHAiy0k2 bear!!!

Tuesday, March 03, 2009

D0sa kuku panjang dan cincin

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku
panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian
dan ia jugabukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk
beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya
mempunyai anak yang bodoh ataupun degil dan suka melepak sebab diberi
makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan
makanan seperti memerahsantan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dan lain-lain. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima
masuk ke dalam kepala. Percayalah.

Pasal tabiat berkuku panjang
inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat
Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan
pemilik yang berkuku panjang.

Untuk yang bujang beringatlah.
Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata
pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Kuku
panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis
manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita
mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk
kesihatan dan kebersihan diri sendiri

Nasihat Nabi Muhammad Saw.
kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu
anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali
iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)
dan JANGAN memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi
Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan
jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah
iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

what the...

i am very upset on what's happening today!!
obviously 'our' effort to get involved in this matter is unappreciated...
so what shall i say??
after all of our contribution in this matter to make it in pr0per way...
herm...
we may be considering in give any idea..
just be careful
 

[F][o][L][L][o][W][E][R][S}