Tuesday, November 10, 2009

Convo si dia...


Salam all,

lambat sgt Cik Bear nk updATE blog
bz mencari tempat practical + test+ open booth triolicious di faculty
sila click utk link ke Booth triolicious...http://epagroove.blogspot.com


ooo...
kt bwh ni ada sedikit pic semasa 30 0ct 2009
To Encik Amar Norhafis, CONGRATS my dear!!





bErsama famly si dia..Cik Bear enter frame

Sunday, November 01, 2009

my mood

happy face  by Ann's Fashion Studio.



yea....
Cik Bear sungguh gembira pada minggu ini
hati berbunga2
oh! tak sabar ingin berjumpa lagi dgn si dia
bkn selalu dpt berjumpa dgn si dia
sebulan sekali je...
xpe..semua ini buat sementara waktu saje
akan ku tabahkan hati
chewah!!

Friday, October 30, 2009

Unisel Convocation o9

Salam to all..

Esok Unisel Convo buat kali ke 4
Tahniah to all my friend...
and especially to my Encik Amar!
rasa mcm semalam Cik Bear bru sekelas dgn kwn2 Cik Bear yg berjaya p Convo dgn awal..
rasa mcm baru semalam pakat ramai2 tiru assgmnt RC II, duk blkg gelak2, p lepak kat markas blkg, stay back sampai mlm pasal nk pulun utk exam
Akhirnye rezki mereka Convo tahun ni
Cik Bear?
tu la...belajar main2
tapi xpe..
Insya Allah tahun dpn..
with my besties..Epa vogue da vast n Hour Crozz :P
best ke Convo?
adoi..apakah soalan ni
hehe...

bersambung di lain entry......

Wednesday, October 07, 2009

raya yang lalu..

lama tol Cik Bear menghilang...
naik bersawang juge la blog ku yg buruk ini..(pnjam ayat Cik Epa..)
da start bz ..maklum la..test da nk dekat
oh..dikesempatan ini ingin ku berkongsi sedikit memory yg tercipta di aidilfitri yg lalu
Raya kali ni x sebest raya tahun2 sebelum ni
ntah...maybe pasal pertambahan usia kot
yg excited anak2 sedara ku saje..hehe
agaknye pasal Cik Bear da puas beraya single kot?
uik? yeke?
hehehe...
ape2 saje la..
layan je pic burok kat bawah ni k :)

i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i


mesti bergambar b4 p beraya..




bile nk sampai ni..


with my sis..oh!pic ini sungguh annoy..eww


pandai si johan berposing..

Tuesday, September 15, 2009

Syawal yg bakal di rai..

Salam....
Kepada semua kwn2 blogger,
Selamat menyambut Aidilfitri yang bakal menjelma
mohon maaf andai ada penulisan Cik Bear yg x berkenan dihati,menyinggung hati dan perasaan....
Semoga bergembira di Aidilfitri
Kepada semua perantau,
pandu dgn cermat apabila pulang ke kampung yea :)
Aidilfitri untuk dirai, bkn ditangisi
Cik Bear bakal beraya di Klang saje..
Cik Bear akan bercuti sementara dr berblogging
akan ku upload story mory after raya..hehe



Salam Aidilfitri...:)











Saturday, September 12, 2009

Award lagi

[award.jpg]

Salam semua,

Today Cik Bear terima award friendship dr Kak NURA yg berada di Saudi Arabia.
Thanks Kak NURA!!
sila klik untuk ke blog beliau....



nuranuraniku.blogspot.com

Thursday, September 10, 2009

Salam semua,

oh...seminggu ni Cik Bear been so bz
x sempat nk update blog
bz dgn claz, kerja n sebagi usahawan..ekekeh..
My feeling???
kat bawah ni haa....

....

......





..........







.........


Maybe I'm Just Tired 20/365 by shes_jack.


nevermind la..
tukar topik plak
pejam celik, dh 20 hari kita berpuasa kn
Ramadhan semakin meninggalkan kita...terasa seday plak
cukup ke amalan kita pada Ramadhan kali ini?
x tahu lg berjumpa kah kita dgn Ramadhan yg akan dtg
ape pun...
"tingkatkan ibadah di sepuluh malam terakhir"
n to all shawl n hijabs lovers
visit our official blogshop :)
jgn lupa eh..:)






Wednesday, September 02, 2009

Semester akhir..

selamat pagi :)

hari ini Cik Bear celik mata je, dah ada kat Unisel
hehe..actually ptg smlm after blik keje, trus rush p Unisel coz got claz at 4pm
Then p bazar with Cik Epa n Cik Awe, n berbuka di uma Cik Awe
kul 10.30 mlm Cik Bear da pengsan
fuh...x bley tahan
penat gile kentang punye :(
study+ Kerje+berniaga ...
tapi xpe la..semangat mesti kental..egege
lagi pon this is my final sem b4 attend Internship next January
so today n lusa Cik Bear off
hari ni claz start jam 2 ptg
n today after claz nk p KL, ambil stock new shawl
visit our blog eh ..www.triolicious.blogspot.com
ok..Cik Bear nk siapkan assgnment pulak
Selamat berpuasa n berbuka :)
"Kurangkan juadah, lebihkan ibadah"



Monday, August 24, 2009

STD punye hal

"SEXUALLY TRANSMITTED DISEASE"
Semalam after bebrbuka puasa, Cik Bear duduk jap dpn tv melayan 3R
Kebetulan Sofea ( my brother's daughter ) dtg duduk dkat sisi i
she's about 6 years old
ho..time tu kat 3R tgh ada doctor yg bercakap regarding the STD
how to prevent the STD
then sampai 1 part sofea bertanye
"mak uda, what is condom?"
"????"
"err..org besar punya"
sseriously, Cik Bear mmg x tahu nk jawab ape time tu.
tergamam
dah tentu la sofea x tahu pad tu ape
haha..ape punye jawapan mak Uda dia bg

then bila da abes the show, da tentu la blkg show tu stated sape penaja program tu
budak2 tgh belajar spelling,
suma benda dia nk spell
" D.O.V.E DOVE"
"K.O.T.E.X KOTEX"
"KOTEX tu ape Mak Uda ?"
Sekali lagi Cik Bear kena dgn soalan cepu emas
"err...pad"
belom sempat Cik Bear jawab
"Ho..yang pakai org yg da besar je eh?"
"mak uda pakai x?"
adoi..kena lg
Budak2 skrg full of curious
"pakai la"



"mak uda, yg macam kaisara pakai tu eh?"
"yang dia dgn kwn2 dia naik basikal yg x bergerak tu eh?"
Sofea..stop it.
Cik Bear angguk je..coz da x terlayan da.
" Diaorang x malu ke Mak Uda?"
"kan diorg tunjuk gambar panties"
Cerdiknye budak2 skrg
boleh ingat
Last2 Cik Bear ajak dia p solat maghrib
Baru la mulut dia diam
kalo x, topik Kotex x abes2 la jawabnye
Seperti yg Cik Bear pernah bca dlm n3 kak Tirana
Manusia seperti span
mudah mnyerap ape saje
n anak2 ibarat span
dia akan menyerap ape saje info sama ada baik atau buruk
kita yg tentukan ape yg akan diserap
Tertanye2
kenapa iklan skrg seperti terlalu open
Pada Cik Bear, still boleh terima iklan tuala wanita
tapi bila budak2 watch the iklan bersama kita
byk yg akan disoal


Saturday, August 22, 2009

1 pagi di Bulan Ramadhan








MORNING MALAYSIA!!!

n selamat berpuasa semua :)

Today pagi2 lg Cik Bear da kat opis
Selalu time2 gni, p breakfast dgn big boss..hehe
But today, duk melangak dpn pc je la :P
Keje pon x byk hari ni
rasa cm nk tido je pg2 ni
Puasa kali ni Cik Bear berjauhan dari si dia yg tercinta
Selalu kalo sahur,buke posa, together
but this time, si dia xda
oh..rasa syahdu plak
Really miss the moment with him la..
Tapi nk buat cmne..si dia terlebih dahulu menempuh alam pekerjaan
Relakan saje :)
however, Cik Bear skrg duduk dgn famly kembali
no more hostel life
no more tears n joys dgn housemate
now i want to finish my study smbil wat part time
more responsibilities
n Cik Bear sdg tercari2 tmpat utk Industrial training
Tapi x nk dgn contractor
nk dgn consultant or yg related dgn project management only
ada ke??
sape2 nk bg contact? :)
"memilih tol la ko ni Bear"




Friday, August 21, 2009

Masih Cinta

tiba2 nk menggedik jap layan lagu ni
Song by Kotak
Band Indonesia yg ala2 cm cokelat
First time dgr kat blog my friend...
then trus tangkap jiwang..hehe
oh..lagu ini tidak ada kena mengena dgn Cik Bear punye hidup k
just tertawan dgn melody yg agak indah :P
Layan2..eh..best la pulak
Masih Cinta
Tik...tik..tik.. Waktu berdetik
Tak mungkin bisa ku hentikan
mau mu jadi mau ku
Pahit pun itu ku tersenyum
kamu..tak tahu
rasanya..hatiku..
saat..ber..hadapan kamu
Tik..tik..tik..
Airmataku..
Biar terjatuh dalam hati..
Mau ku tak penting lagi..
Biarku buat bahagiamu..
kamu..tak tahu..
rasanya..hatiku...
saat...ber..hadapan kamu
kamu..tak bisa..
bayangkan...
rasanya..
jadi diriku..
yang masih cinta...
kamu..tak tahu..
hancurnye hatiku...
saat ber..hadapan..kamu
kamu..tak bisa
bayangkan rasanya..
jadi diriku..yang masih cinta..

Salam Ramadhan Al- Mubaraq

Salam Ramadhan kepada semua follower blog Cik Bear yg x seberapa ini ......(^^)
Selangkah demi selangkah, x sangka Ramadhan menjelma kembali
Bersyukur kerana kita masih berpeluang menyambut Ramadan sekali lagi ;)
Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu pengertian dalam hidup kita
Semoga kita dapat lalui bulan yg penuh rahmat ini dgn sempurna
Selamat Berpuasa...

Thursday, August 20, 2009

Kembali ke Pangkal Jalan

Akhirnye Cik Bear mengambil keputusan untuk kembali ke layout asal.hehe...
Punye la lame, tkar layout itu, tukar layout ini, last2 back to yg dulu
Pada Cik Bear, ini yg the best..( ape lah taste ko ni Bear)
Member siap tanye lg, ape jd wif my blog
Yelah..lame x update cerita, then layout cm x normal..hehe
Now..kembali ke pangkal jalan
Oh yea..skrg Cik Bear berada di final semester di Unisel
YES!!YES!!!
oh..sungguh x sabar nk menghabiskan zaman belajar
but still i keje part time kat travel agency tu :)
Hope final sem ni mmberikan lembaran baru dalam hidup i..:P
Oh..Cik Bear akan rajin mengupdate blog selepas ni :)

Saturday, July 11, 2009

Another awrd from Cik Muda Puan Afinie





1. copy badge " 2009 Cute's Blogger award" di atas untuk diletakkan di Blog anda.


2.link/ ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda
dpt daripada Cik Muda Puan Afinie..( Thanks dear!)


3. setiap blogger mesti myatakan 10 fakta / hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnye ( anda di-tag)

1. saya seorang yang rabun..huhu
2. saya suke kucing..suke sangat!!
3. benci dgn serangga yang berterbangan n merayap cam LIPAS...yuks!
4. Saya perasan saya ni Comel..haha
5.saya suke Harry Potter..so crazy!
6.x suke mereke yang Hipokrit..
7.saya suke warna putih..sungguh suci
8. saya pemalu..haha
9. love my blog!
10. my cayang is pencuri hati saya..hehe..jiwang!



4 anda perlu memilih 6-7 penerima award seterusnya dan menyatakan name mereka di blog anda. The Blogger Award Friendship goes to :


Cik Epa

Cik Merah
Puan Shykin
Cik Bearyza
Cik Ayu
Cik Kala
Puan Darlee Zuris ~

Thursday, July 09, 2009

award dr Cik Epa lagi la...

Nyatakan 5 Fakta Menarik Pemberi Award Ini :
-1- seorang yg stylo
2- suke berahsia status diri
3-Gile berblogging, facebook, tagged, myspace..hehe
4- gler soping, karok, suke tgk muvie.. tol x Cik Epa? :P
5- Naib Presiden Kumpulan penentang di UNISEL :P
Setiap blogger harus menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya..
1-berumo 19 + 5 tahun
2-mempunyai 5 beradik
3- student Engineering, Final Sem
4- pemalu ;) eceh..
5- pendiam tapi byk mulut dgn mereka yg kamcing saje
6- kuat tido..zzzzzz
7-suke berjalan dr pg sampai pg esoknye..haha
8- x suke kereta yg dimodified...say YES to Impreza :P
9-part time as a Sales Coordinator at travel agency.. ( meh la bercuti..)
10- hati sudah dimiliki..ceh..cam poyo je ayat :0
Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe ttg mereka
..Cik Bearyza
...Cik Merah..
..Puan Shykin..
...Cik Ayu..
Cik Yanie..
..Cik Proff Kusut..
Sape lg ekk?? to all my follower..terima la award yg cute ini..:)

mari jumpa doctor

da 3 hari tapak tgn Cik Bear sakit
ingatkan pasal effect mkn ubat resdung
so td curik tulang jap p jumpa doc
rupanye, tapak tgn ku ini terkena
carpal tunnel syndrom
herm..normally menyerang mereka yg byk buat kerja opis
fuh..sakit tau
td doc buat testing kat tgn
nk genggam dua jari doc tu pun,sakit da
so doc just bg ubat
hopefully ubat ni berkesan kurangkan sakit
coz kalo x, kena injection..
hee..x suka..
takot..tajam tol jarum
huhu
n paling terok, kena operate
lagi la takot..
hopefully ok la pas mkn ubat ni




sok nak p Unisel
nak siapkan CWP
cuti lagi
semalam nk apply cuti dgn boss
then boss cakap
" asik cuti je?"
Bear pon sengih je la
"biasa la boss..saya part time je kn"
letih gak sebenarnye bila study smbil wat part time
tapi xpe..Cik Bear ada target
Cik Bear mencari kereta Kelisa 2nd
ada sape2 yg nak jual x?

Wednesday, July 08, 2009

award dr Cik Epa vogue da vast!


1) Sila copy paste award ini di blog anda..

2) Sila copy paste award ini di side bar blog anda..

3) Passkan award ini kepada 5 rakan anda.





jambu oh jambu



















sekarang ni dr pemerhatian Cik Bear, kat kawasan tempat i keje ni byk sgt peniaga jambu
baik Jambu 88 or jambu Pakcu 916
dlm lingkungan radius x sampai 1 km from my opis
ada dkat 4-5 peniaga jambu
ish ish...
tapi i byk nampak just kat kawasan Puchong ni je
bile p S.alam x nampak la pulok jambu 88 waima 916
ke org Puchong je yg suke mkn jambu??
hehe..
Tapi x dinafikan jambu yg datangnye dr Muar ni
mmg sedap sgt
rangup n segar
n asamnye pun rasanye lain dr asam yg kita beli kat kedai selalu

Friday, July 03, 2009

lal♂l♀











ape tajuk n3 Cik Bear ni?
LALOLA
an Argentina telecomedy
Starred by Carla Peterson and Luciano Castro
citer ni mmg best n kelakar
b4 dis Bear selalu tgk coz x keje
tp skrg da miss 3 week
huhu..x best tol
tu je la nk citer sebenarnye
hehe


Tuesday, June 23, 2009

Bulan Rejab menjelma...

salam semua...
Today Bear nk berkongsi dengan semua Fadhilat berpuasa di Bulan Rejab. memandangkan esok 24 Jun 2009, bersamaan dengan 1 Rejab 1430 H, mari lah kita berpuasa beramai2..;)
ok..kat bawah ni ada sedikit info tentang fadilat puasa di bulan Rejab..Let's overview ada apa disebalik Bulan Rejab, Bulan Allah SWT..


Rasullullah s.a.w. bersabda; "Barang siapa yang berpuasa 3 hari yaitu pada tanggal 1, 2, dan 3 Rejab (24,25,26 Jun 2009) maka ALLAH swt akan memberikan pahala seperti 900 tahun berpuasa dan menyelamatkannya dari bahaya dunia dan seksa akhirat
Barang siapa berpuasa 7 hari dalam bulan ini, maka ditutupkan 7 pintu neraka Jahanam dan barang siapa berpuasa delapan hari maka akan dibukakan 8 pintu syurga
arang siapa berpuasa 5 hari dalam bulan ini, insyaallah permintaannya akan dimakbulkan Allah Swt..InsyaAllah
arang siapa yang berpuasa 2 hari di bulan Rejab akan mendapat kemuliaan di sisi ALLAH swt
Sabda Rasulullah saw lagi :”Pada malam Mi’raj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari air batu dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya pada Jibril as “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?” Maka berkata Jibrilb as “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab ni.”
P/s : Mari la kita rebut 5 perkara sebelum datang lima perkara..

Tuesday, June 16, 2009

Award untuk ku

dtgnye award ini dr incik Bond Alfonso..tq babe!!
terima kasih memberi award your blog is cool!!
Korang rasa blog korang cool?
ntah..biase je kot :D
Ape tagline blog korang?
Be grateful on what we own
Berapa kerap anda menukar theme blog korang?
sekali je..itu pon masa mula2 berblogging..pasal theme yg pertama x chumel langsung.hehe
Bagaimana korang menjerumuskan diri dlm dunia blogger?
sejak duduk dgn roomate yg bernama Cik Epa. pasal dia gile blog, so i pon cam terikot ( saya x mudah terpengaruh k.. :P ) .then pasal boring since my darlink abes study n leave me alone kat unisel ..huwaa..
Senaraikan top 5 blog2 yg anda rasa cool..
http//:epagroove.blogspot.com/

Selamat Ulang tahun ...

ditujukan kepada semua my friend yg menyambut ulang tahun kelahiran pada Jun ini
ramai sgt member2 yg dilahirkan pd bulan jun
di kesempatan ini, (chewah..ayat nk poyo je :P )
bear nk wish u all ..(incik bond yg ganteng, cik Epa vogue da vast, cik yatie yg cantik, mashimaro)
Selamat menyambut ulang tahun kelahiran
Semoga sentiasa di dalam rahmat-Nya
Di murahkan rezki,kegembiraan dan ketenangan
di berikan jodoh yang baik...;) ( tersenyum cik epa n incik bond eh..:P )
n kepada semua para blogger yg rajin follow my blog ..
if Jun ini merupakan ulangtahun kelahiran u all..
i wish u all..
Happy Birthday!!!


Monday, June 15, 2009

ke mana saya menghilang??

salam...
lama sungguh cik Bear x berblogging. rindunye..
x sempat langsung
x tahu la nk citer ape ni
no idea...
anyway cik Bear dah bekerja part time skrg
hehe...cri duit woit..
Di travel agency
so sape2 yg nak p travel 1 Malaysia, or p Indonesia n all over the world
dipersilakan..
boleh ku berikan best rate... :)
anyhow..actually i'm taking my short sem
so kiranye sambil study smbil wat part time
herm..ada lagi ke yg follow blog saya ni..huhu
:(
saya x menghilang ke mana
cuma kat uma xda internet la..wakahkah
herm..ape ko merepek ni..
bye la eh

Saturday, May 16, 2009

Another award for me :)

[neezareef.png]





Award ni datang dari Miss Izaryda yasin. Thank darlink :)
Beautiful kah diriku ini? hehehe

Syarat-syarat sah jual-beli award ini..
  • Pastikan jantina anda ialah perempuan
Of coz saya seorang perempuan :)
  • Copy badge sebagai award anda
Da copy pun.excited sungguh. Badge ini terlalu comel..I LOVE IT!! muahahaha
  • Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi seorang perempuan
  1. Name perempuan mostly lebih indah dari lelaki..
  2. Airmata wanita adalah senjata..boleh menangis 2-3 kali sehari tapi x pelik. we are a gurl rite? :)
  3. Boleh pakai colour yg macam2...sentiasa nampak cantik kn??
  4. Kalo tayar kereta pancit kat jalan, just kuar keta then buat2 cam tgk tayar, x sampai seminit pasti ada pemandu lelaki yg memberhentikan kereta utk membantu :P
  5. Boleh soping berjam2 tanpa dimarahi oleh si dia ..coz sedia maklum.." org pompuan kuat habiskan duit " :(
  6. Byk fesyen untuk perempuan. kalo kat soping complex, women department lebih besar dr men department kan? :) sukenye!!!
  • Passkan award ini kepada girlfriends anda
.:. Cik Epa .:.
.:. Cik Rohaiza .:.
.:. Cik Kala .:.
.:. ProfKusut .:.
.:. Cik Ayu.:.


Kalo bagi kat semua follower saya semua boleh x? coz mereka semua BEAUTIFUL...:)
Ok..sila ambil award ini eh. ..:)

Terima Kasih Cikgu!!

Selamat Hari Guru kepADA semua guru di Malaysia
Pada tahun ini, sambutan Hari Guru bertemakan
" GURU PEMBINA NEGARA BANGSA"
Selepas 5 tahun tinggalkan sekolah, rasa rindu plak detik2 sambutan Hari Guru time kat sekolah dulu
Normally dari pagi sampai abes sessi persekolah, byk aktiviti yg dijalankan
Best!!
Lebih2 lagi time cikgu2 semua menyanyi lagu Guru Malaysia
Bear plak yg excited sampai meremang2 :P
Herm...
Bila bercerita tentang guru
mengimbau kenangan Bear time Bear form 4
Detik tu sgt bererti pada Bear
That moment baru masuk sekolah teknik
malas belajar punye pasal
my 1st test for Modern Math failed
my math teacher named Puan Manisah
aiyo..so malu nk citer
But nevermind, i want to share it..
My 1st test dpt 14/100
GAGAL tu woo..
dlm 1 kelas tu, only 2 org yg failed
Bear the only gurl
malu..malu..
Puan manisah sound baik punye kat Bear
actually... lebih kpd advise
then kena berdiri atas kerusi sampai abes waktu
semua student lain yg lalu lalang dok pandang2..
time tu rasa nk nangis
terdetik kat hati
"ApESAL LA AKU MALAS SGT"
Abes claz,Puan Manisah tu keluar, then Bear trus kejar dia
I said saya x nak jadi budak bodoh. saya akan buktikan kat cikgu
saya bukan seperti ape yg cikgu ckp
Start dr aritu, Bear usaha sungguh2
Waktu rehat je, Bear mesti jumpa Puan Manisah
tanye pasal math, i do more exercise
Sampai la nk SPM
After result keluar, Bear Jumpa dia..
Showed her my result
Dia pandang Bear then give me a hug
dia kata dia bangga dgn Bear
of coz la...Bear scored A2 for Modern math
Sampai skrg, Bear x kan pernah lupa jasa dia
Kalo dia x underestimate me, blom tentu Bear akan melangkah sejauh ini
I start from Zero to be Hero :P
Terima Kasih Cikgu!!




Friday, May 15, 2009

Betol ke???

Salam semua...
SAYA hanya sekadar ingin mendapatkan kepastian saje eh...

Dgr cerita OLD TOWN WHITE COFFEE actually non-halal
Coz ada certain product mereke, the ingrediant is PORK
Eventhough they have logo halal from JAKIM
But halal on certain product only such as on a beverages
Then i terkedu..x tahu nk cakap ape
coz i baru je mkn kat OLD TOWN tu
huhu

Pastu TGI's FRIDAY
According to my sis, lect dia pernah jadi manager kat salah satu branch TGI ni
Tgi mmg tersangat la sedapnyee
Y sgt sedap?
Coz they put liquor in their food
But most of our muslims did not know about this

Ini hanye ape yg BEar dapat tahu
Mintak maaf kalo Bear tersalah info...
Any comment?

Wednesday, May 13, 2009

Memperingati Peristiwa Berdarah 13 Mei

Salam semua..

Pagi td time breakfast dgn my mum, my mum say something to me
Mummy tanye hari ni berape hari bulan
Bear jawab 13 Mei
Then mummy pandang Bear dgn pandangan yg penuh makna
Bear pandang mummy lik, then...


Ho...today 13 Mei..Peristiwa berdarah 13 mei 1969
Herm..x tahu la samada masih ingatkah lagi org melayu kita akan tarikh berdarah tu
Ingat ke x?
Tapi bila tgk keadaan politik skrg, selepas 40 tahun rasanye ramai Melayu yg seolah2 x mengambil iktibar 13 Mei tu skrg
herm..x bley ckp byk, nt kena tahan under Akta ISA la pulok
so today Bear nk refresh balik ingatan kita semua on what happened on 13 Mei



Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan "Pilihan Raya Umum 1969" merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia.

Isu perkauman dalam pilihan raya 1969

Isu-isu perkauman yang menyentuh emosi dan sentimen menjadi tema utama sepanjang kempen pilihanraya yang telah menaikkan semangat kaum-kaum di Malaysia. Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-calon pilihan raya serta ahli-ahli politik terutamanya daripada parti pembangkang, telah membangkitkan soal-soal sensitif berkaitan dengan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu), kedudukan istimewa orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah menimbulkan perasaan perkauman dan syak wasangka.

Parti Perikatan yang dianggotai oleh (UMNO-MCA-MIC) telah mengalami kekalahan yang teruk dalam Pilihan Raya 1969. Jumlah kerusi yang dimenanginya dalam Dewan Rakyat (Parlimen) telah menurun daripada 89 kerusi pada tahun 1964 kepada 66 kerusi pada tahun 1969. Parti Perikatan telah kehilangan majoriti dua-pertiga dalam Dewan Rakyat.

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Progresif Rakyat (PPP) menang 25 buah kerusi dalam Dewan Rakyat manakala PAS menang 12 kerusi.

Sebab terjadinya Peristiwa 13 Mei 1969 adalah perarakan kemenangan pihak pembangkang. Penyokong-penyokong Parti Gerakan telah mengutuk dan menghina orang-orang Melayu semasa mengadakan perarakan di jalan-jalan raya di sekitar Kuala Lumpur.

Pembangkang meraikan kemenangan

Peristiwa ini berlaku berikutan pengumuman keputusan Pilihanraya Umum pada 10 Mei 1969.

Dr. Tan Chee Khoon dari parti Gerakan telah menang besar di kawasan Batu, Selangor. Beliau minta kebenaran polis untuk berarak meraikan kemenangan parti tersebut di Selangor yang menyaksikan 50:50 di Selangor. Perarakan tersebut menyebabkan kesesakan jalan raya di sekitar Kuala Lumpur. Perarakan hingga ke Jalan Campbell dan Jalan Hale dan menuju ke Kampung Baru. Sedangkan di Kampung Baru, diduduki lebih 30,000 orang Melayu yang menjadi kubu UMNO, berasa terancam dengan kemenangan pihak pembangkang. Di sini letaknya rumah Menteri Besar Selangor ketika itu, Dato' Harun Idris.

Dikatakan kaum Cina yang menang telah berarak dengan mengikat penyapu kepada kenderaan mereka sebagai lambang kemenangan mereka menyapu bersih kerusi sambil melaungkan slogan. Ada pula pendapat yang mengatakan penyapu tersebut sebagai lambang mereka akan menyapu ('menyingkir') orang-orang Melayu ke laut. Dalam masyarakat Melayu, penyapu mempunyai konotasi yang negatif (sial). Ada yang mencaci dan meludah dari atas lori ke arah orang Melayu di tepi-tepi jalan.

Rumah Menteri Besar Selangor

UMNO telah mengadakan perarakan balas pada pagi 13 Mei 1969 yang mengakibatkan terjadinya peristiwa ini. Hal ini adalah kerana perasaan emosi yang tinggi dan kurangnya kawalan dari kedua-dua pihak. Perarakan ini tidak dirancang.

Orang Melayu berkumpul di rumah Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda Abdul Aziz di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Dato' Harun Idris selaku Menteri Besar Selangor ketika itu cuba mententeramkan keadaan. Rupa-rupanya, mereka yang berkumpul telah membawa senjata pedang dan parang panjang dan hanya menunggu isyarat lampu hijau dari Dato' Harun Idris untuk mengamuk. [perlu petikan]

Ketika berkumpul, cerita-cerita tentang kebiadapan ahli parti Gerakan tersebar dan meluap-luap. Jam 3.00 petang datang berita kejadian pembunuhan orang Melayu di Setapak, hanya dua kilometer dari rumah Menteri Besar Selangor. Terdapat cerita-cerita lain mengenai seorang wanita mengandung yang dibunuh dan kandungannya dikeluarkan daripada perut dengan menggunakan besi penggantung daging babi.Sebelum menghembuskan nafas terakhir wanita tersebut sempat memasukkan semula janin yang terkeluar itu kedalam perutnya.

4.00 petang dua penunggang motosikal Cina yang melalui Jalan Kampung Baru telah dipancung. Sebuah van membawa rokok dibakar dan pemandunya dibunuh. Pemuda-pemuda Cina yang dikatakan dari PKM dan kongsi-kongsi gelap telah bertindak balas. Mereka membunuh orang-orang Melayu di sekitar Kuala Lumpur. Rupa-rupanya orang Cina dan pemuda Cina ini lengkap dengan pelbagai senjata besi, tombak dan lembing berparang di hujung seperti dalam filem lama Cina.

Cerita-cerita seperti ini yang tidak diketahui sama ada benar atau tidak telah menyemarakkan lagi api permusuhan di antara Melayu dan Cina. Rusuhan besar terjadi. Perintah darurat dikeluarkan, semua orang tidak dibenarkan keluar dari rumah. Pasukan polis berkawal di sekitar Kuala Lumpur. Tentera dari Rejimen Renjer lebih awal dikerahkan menjaga keselamatan sekitar Kuala Lumpur.

Rejimen Renjer

Pasukan FRU di keluarkan dari Kampung Baru dan askar dari Rejimen Renjer ambil alih. Malangnya pasukan ini terdiri dari orang-orang Melayu, Iban, Cina, India, Sikh, Gurkha dan lain-lain turut menembak orang-orang Melayu dan ini menyebabkan kemarahan orang Melayu semakin meluap-luap. Menurut laporan, ketua pasukan Rejimen Renjer dikatakan berbangsa Cina.

Pemuda-pemuda Melayu yang mempertahankan Kampung Baru dan yang lain-lain mengamuk merasakan diri mereka terkepung antara orang Cina dengan askar Rejimen Renjer. Beberapa das turut ditujukan ke arah rumah Menteri Besar Selangor.

Askar Melayu

Akhirnya Regimen Renjer dikeluarkan dan digantikan dengan Askar Melayu. Beberapa bangunan rumah kedai di sekitar Kampung Baru, Jalan Tuanku Abdul Rahman masih terus terbakar. Pentadbiran diambil-alih oleh Askar Melayu. Malangnya beberapa askar Askar Melayu turut masuk ke kedai-kedai emas Cina dan mengambil harta benda di sana. Ada yang berkata askar tersebut berpakaian preman.

Ramai orang Cina dibunuh dan dicampakkan ke dalam lombong bijih timah. Konon ada rakaman televisyen, beberapa pemuda Cina ditangkap, dibariskan di tepi lombong dan dibunuh. Bagaimanapun, sehingga sekarang, tiada bukti yang diedarkan mengenai rakaman ini.

Panggung Odeon

Pemuda-pemuda Cina dari kongsi-kongsi gelap telah bertindak mengepung Panggung Odeon, di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur. Beberapa iklan disiarkan dalam bahasa Cina di skrin pawagam menyuruh penonton dari kalangan Cina keluar dari panggung. Penonton Melayu di panggung tersebut ramai yang mati. Ini termasuklah dua orang Askar Melayu yang tinggal di Sungai Ramal, Kajang.

Seorang polis bernama Rahim yang tinggal di Kuala Lumpur yang turut menonton wayang di Odeon terkena tetakan di kepala dan berpura-pura mati. Beliau masih hidup hingga sekarang. Akibat daripada tindakan sebegini, orang-orang Melayu mulai bertindak balas, dan dikatakan kepala orang Cina yang dibunuh diletakkan di atas pagar .

Abdul Rafai Alias bersama rakan-rakannya dari Semenyih yang datang ke Kuala Lumpur turut terperangkap dan terkejut dengan rusuhan kaum yang tidak disangka-sangka pada 13 Mei itu. Beliau turut melangkah-langkah mayat mereka yang telah terbunuh di atas jalan.

Khabar angin mengatakan Tentera Sabil dari Sungai Manik hendak datang ke Kampung Baru tetapi tersekat. Begitu juga dengan Tentera Selempang Merah dari Muar dan Batu Pahat tersekat dan disekat oleh polis di Balai Polis Kajang dan Cheras.

Ada 4 kiai di sekitar Kampung Baru mengedarkan air jampi dan tangkal penebat, iaitu ilmu kebal dengan harga yang agak mahal. Sesiapa yang memakainya menjadi kebal dan boleh terbang. Apa yang pasti, Askar Melayu juga telah menyelamatkan orang Melayu di Kampung Baru ketika itu. Mungkin juga ramai yang pernah mendengar kisah parang terbang yang terbang dan memenggal kepala orang Cina.

Namun rusuhan kaum tidak terjadi di Kelantan, Terengganu dan Pahang. Di Perak, Kedah, Pulau Pinang serta Perlis tidak ada sebarang pergaduhan. Negeri Johor dan Negeri Sembilan juga tidak terjadi apa-apa. Cuma ada sedikit kekecohan di Melaka. Di Betong ada tembakan dilepaskan oleh PKM.

Ada yang menyifatkan bahawa pergaduhan ini sebenarnya adalah pergaduhan "politik" dan bukannya perkauman. Kerana sebelum itu masyarakat Melayu dan Cina boleh hidup dalam keadaan yang harmoni. Seperti dinyatakan pergaduhan tidak belaku di negeri Melayu seperti Kelantan, Pahang dan Kedah. Jika ia merupakan isu perkauman, pastinya hari ini tiada lagi orang Cina di negeri-negeri tersebut kerana habis dibunuh.

Kesimpulannya, pergaduhan ini bukanlah rusuhan perkauman, kerana ia hanya terjadi selepas pilihanraya (perbezaan politik) dan hanya melibatkan orang-orang Melayu dan Cina di Kuala Lumpur sahaja.

Persepsi negatif masyarat Melayu terhadap kaum Cina juga berlaku kerana orang Cina merupakan majoriti menganggotai pasukan Bintang Tiga yang ingin menjadikan negara ini negara komunis. Selain itu, selepas kekalahan Jepun, MPAJA bermaharaja lela selama dua minggu dengan memerintah secara kuku besi dan ramai orang melayu dibunuh.


Angka korban

Angka rasmi menunjukkan 196 mati, 439 cedera, 39 hilang dan 9,143 ditahan. 211 kenderaan musnah. Tapi ramai telah menganggar ramai lagi dibunuh. Sebuah thesis PhD. daripada Universiti California, Berkeley menganggar seramai 2,000 orang hilang nyawa dalam peristiwa 13 Mei. [1]

Statistik tidak rasmi jumlah kematian:

  • Melayu : 86 orang
  • Cina : 342 orang
  • Lain-lain : 3 orang

Wahai org melayu, renungkan kembali...


http://ms.wikipedia.org/wiki/Peristiwa_13_MeiSumber :

Tuesday, May 12, 2009

MAsuk Meminang da ke??


YEa...saya sudah dipinang

uik?hehe...

ini bukan entry tentang pinang meminang yea

Tapi sebenarnye tentang rahsia hadiah dari si dia la...:P

mari kita share bersama ek

Oh..ku plagiat dr blog org lain


JAM TANGAN... ... ... Tanda diingati setiap masa dan waktu.
CINCIN... ... ... ... .Tanda ikatan kasih yang abadi.
GELANG... ... ... ... .Tanda mesra
RANTAI LEHER ... ... .Ikatan cinta yang perlu perhatian.
SUBANG... ... ... ... .Tanda penghargaan dan penghormatan.
KASUT... ... ... ... ..Sentiasa mengambil berat/prihatin.
PAKAIAN/KAIN... ... .Semoga kasih berkekalan dan dekatselalu.
PAYUNG... ... ... ... .Tanda kasih dan sentiasa ingin melindungi.
MINYAK WANGI... ... .Tanda cinta
BINGKAI GAMBAR... ..Sentiasa merindu dan tak ingin berjauhan.
BUKU... ... ... ... ... Bersifat terbuka dan bertolak ansur.
BUNGA... ... ... ... ... Tanda perkenalan dan tanda sayang
COKELAT ... ... .. semanis cintamu.
LAGU/CD/KAD UCAPAN ... ... ... mengabadikan cinta
SEJADAH DAN ALQURAN... ... ... tandanya kekasihnya itu menyayanginya dunia dan akhirat.


HANDPHONE... tandanya... . kau jangan lari dariku!!!!... ... .aku kan cari kamu walau dimanapun... melainkan kalau handphone tu ditutup... .. :-P

HADIAH PALING BERHARGA DALAM DUNIA!!
MASUK MEMINANG... ... tandanya dia serius dan betul2 seriuss..!


hadiah mane yg u all pernah dpt..:-)

Bon Appetite

Last Sunday i went to Aeon Bukit Tinggi with my cayang
Saje jalan2 cri pasal
ops!!! Cari mkn la...
:-P




Yes!!Yes! Black Canyon...



Muka tnggu makanan to be served





This is my first time p Black Canyon
So i decided to try coffee black canyon ice coffee while my cayang plak blueberry delight
NIce...n Sodap




our beverages



Chicken Soup n Fussili with chicken ham sauce

Makanan kat sini mmg sedap2 belaka
Service pun tip top
so i dont hesitated to pay 10% for the service charge
Last but not least...





Fruity pinky ice cream

This is the desert i've tried
tersangat la nyum2...hehe
So let's try mkn kat sini..
Sure puas hati :)


Friday, May 08, 2009

Selamat pagi Malaysia....

salam...

lama x update blog
jari jemariku sudah gatal mau menari2 di keyboard :-P
Pagi ni Bear breakfast di Bandar Lama Kopi Putih
huh??
Old Town White Coffee La...egagaga
Saje nk try breakfast bru kat sini
ada org belanja..that y la Bear rajin p
TQ adikku..len kali belanja lg eh :-)



Muka bangga belanja Bear mkn..


Bear order Breakfast set V79
Toast bread + poached eggs..
with my fav drink, cold white coffee..



Sarapan pagiku...




Wednesday, May 06, 2009

Let's eat........

CAKE


Perempuan n cake mmg x dpt dipisahkan.
Sedap kan mkn cake? :-)
nyum2...
let's take cake personality test


Kalau u all beli cake, what type of cake u r desire??

* Angel food
* Brownies
* Lemon Meringue
* Vanilla with Chocolate Icing
* Strawberry Cheese Cake
* Chocolate on Chocolate
* Ice Cream
* Carrot Cake


OK - da buat pilihan ka? kt bwh ni ada research tentang cake kesukaan u all..NO... . you can't change your mind once you scroll down! So think carefully, what your choice will be!!!


No peeking until you choose!!!

Scroll down . . . . . . . .. . . . . . . ... ... .. . . . .







View Image


* Angel food ... Sweet, loving, cuddly. You love all warm and fuzzy
items. A little nutty at times. Sometimes you need an ice cream cone at the end of the day. Others perceive you as being child-like and immature at times.




http://www.backofthebox.com/recipes/images/oatmeal-brownies.jpg

* Brownies
. You are adventurous, love new ideas, are a champion of Underdogs and a slayer of dragons. When tempers flare up, you whip out your sabre. You are always the oddball with a unique sense of humor and direction. You tend to be very loyal.





View Image

* Lemon Meringue
... Smooth, sexy, & articulate with your hands, you are an excellent after-dinner speaker and a good teacher. But don't try to walk and chew gum at the same time. A bit of a diva at times, but you have many friends.





View Image


* Vanilla with Chocolate Icing ... Fun-loving, sassy, humorous. Not very grounded in life, very indecisive and lack motivation. Everyone enjoys being around you, but you are a practical joker. Others should be cautious in making you mad, however, you are a friend for life.





STRAWBERRY CHEESECAKE by cheesecake diva.


* Strawberry Cheese Cake... Romantic, warm, loving. You care about other people and can be counted on in a pinch. You tend to melt. You can be overly emotional and annoying at times.



http://www.blogcdn.com/www.slashfood.com/media/2005/09/chocolate%20cake2.jpg


* Chocolate on Chocolate ... Sexy, always ready to give and receive. Very creative, adventurous, ambitious, and passionate. You have a cold exterior but are warm on the inside. Not afraid to take chances. Will not settle for anything average in life. Love to laugh.


http://www.promolux.com/english/images/ice_cream_cake1.jpg


* Ice Cream... You like sports, whether it is baseball, football,
basketball, or soccer. If you could, you would like to participate, but you enjoy watching sports. You don't like to give up the remote control. You tend to be self-centered and high maintenance.



http://www.adamssuperfood.com/data/frontpage/carrot-cake.jpg


* Carrot Cake
... You are a very fun loving person, who likes to laugh. You are fun to be with. People like to hang out with you. You are a very warm-hearted person and a little quirky at times. You have many loyal friends.
 

[F][o][L][L][o][W][E][R][S}