Monday, March 09, 2009

suatu petang di KL Sentral

kelmarin saya pergi b bersiar2 dgn En. Amar ke Subang Jaya.then tergerak plak nk naik komuter p KL sentral. so d pendek kan cerita, kami p menjamu selera kt Food court KL sentral.
after lunch, kami pun duduk kat situ sambil berbual ringan.

Then dtg seorang pakcik interrupted our conversation. maybe bkn pakcik, coz saya rasa boleh dipanggil atok.coz tgk kulit dia yg dimamah usia, i presume umur dia dlm 75 ++

Atok : Encik.saya ni nk mintak tolong dgn Encik. Mlm ni saya nk balik Ipoh

saya dan En. Amar terdiam tgk pakcik tu

En. Amar : Pakcik nak mintak tolong apa?
Atok : Saya ni hidup da serupa binatang encik. xleh nak mkn sembarangan. ni mknan pun sisa org bagi. saya cuma boleh minum oyor teh je.


En. Amar : pakcik, jemput duduk dulu. pakcik nak mintak tolong apa?

then pakcik tu pun bercerita la susur galur his life. saya dan En. Amar. Tapi u all pun fahamkan, kalo org tua bercerita, dia akan ulang percakapan dia. dari ape yg dia ckp dia dah dia ada seorang anak perempuan.tp anak dia x nak jaga dia.sedih saya dgr cerita pakcik ni. saya tahu dia x menipu. dia cakap dia x nak mencuri.that'y dia tebalkan muka mintak belas ikhsan org. Lagi pon kesian dia. ada sakit kencing manis. semua mknan ada je yg x boleh.

Agak lama juga pakcik tu bercerita. About half n hour. then saya belikan dia air mineral. pun pakcik tu kata x leh minum. saya tgk ayor teh dia tu cam da bape hari je..tersentuh hati saya. teringat pada ayah yg ada di rumah.


I'm speechless. tak tahu nk cakap apa. kenapa seorang anak tergamak biar ayahnye berkelana menghabiskan sisa usia dgn tak tahu arah tujuan. Walaupun mungkin ada silap seorang ayah yg membuat anak membenci, tapi kenapa biarkan ayah tu jd begitu. Patutnya dlm usia yg semakin senja, biarlah ayah itu duduk di samping anak2 dan cucu cicit. bagi la kegembiraan pd mereka... bkn membiarkan mereka berjalan sendirian di tgh2 kota. .


KASIH IBU MEMBAWA KE SYURGA
KASIH AYAH BERKORBAN JIWA



Ayah Dan Ibu

Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

2 flowers:

eyfagroove said...

:a:
yeke u??
pastu pe jdk kt pakcik tuh??
sedey nye!!

bear beary said...

pastu pakcik tu pun p.mata i pun follow je pakcik tu.then i kalih jap, trus pakcik tu ilang. ..Malaikat kot. dlm ramai2 org yg duk kat food court tu, pd i n amar gak dia dtg..

Post a Comment

rajin2 la bg komen lg eh..

 

[F][o][L][L][o][W][E][R][S}